Május 20-án és 21-én ülésezett Budapesten a Magyarok Világszövetségének Elnöksége, majd másnap az MVSZ legfőbb döntéshozó testülete, a Küldöttgyűlés. A két testület közös nyilatkozatban állt ki a  székely hokisok és a székely nép jogai mellett. Íme a nyilatkozat:

Felszólalás

 

a romániai magyarellenesség tobzódása ellen

 

A ljubljanai jégkorong világbajnokság után Romániában csúcsra járatott magyarellenesség megszólalásra készteti a Magyarok Világszövetségét.

 

Az említett jégkorong világbajnokság keretében megtartott Magyarország-Románia mérkőzés után, amely a magyar csapat győzelmével ért véget, a győztes csapat himnuszának hivatalos elhangzása után, a szurkoló közönség soraiból felcsendült a Székely Himnusz is. Románia válogatottját döntő többségükben székely jégkorongozók alkotják. A román csapat egy-két tagjának kivételével valamennyi jéghokis vigyázz állással, egyesek énekszóval is tisztelegtek a székely nép himnusza előtt.

Ezt követően véget nem érő támadások következtek a székely jégkorongozók ellen, elsősorban román politikusok részéről, amelyek egy idő után átgyűrűztek más sportágak – pl. futball – lelátóira. Visszatérően harsogták az intoleráns és kirekesztő: Afară, afară, cu ungurii din țară! – Kifelé, kifelé, a magyarokkal az országból! – hírhedt magyarellenes rigmust.

 

Elítéljük a sovinizmus, az etnikai intolerancia, és kirekesztés minden formáját. Kiállunk a székely jégkorongozók mellett, és elismeréssel nyugtázzuk, hogy bátran vállalták, ország-világ színe előtt megvallották népi azonosságukat. Biztatjuk őket, hogy a jövőben is ezt tegyék – igen, minden mérkőzésük végén énekeljék el bátran a Székely Himnuszt – hiszen ez nem csak azt erősíti meg, hogy a székely egy önálló nép, amely magyar nemzet elszakíthatatlan része, hanem egyben a legalapvetőbb emberi jogot, a népi, nemzeti azonossághoz való jogot érvényesíti.

 

A romániai politikusokat és más véleményformáló embereket, miként a román szurkolókat is arra, hívjuk, hogy ők maguk is álljanak vigyázzba, és adják meg a kijáró tiszteletet a székely népnek és szimbólumainak. Ha elvárják, hogy a román himnusznak és nemzeti szimbólumoknak tisztelet adassék, akkor ezt őnekik is viszonozniuk kell más népekkel, nemzetekkel szemben, és kiemelten a Romániában is élő magyarokkal és székelyekkel szemben.

 

Budapest, 2002. május 21.

 

A Magyarok Világszövetségének

   Elnöksége és Küldöttgyűlése 

 

 

————————————————————————–


Támogassa az SZJA 1 %-val a Magyarok Világszövetségét!

 

Adószámunk: 19672081-1-41

 

MVSZ Sajtószolgálat

11059/220525