Holnap, május 31-én, 11 órakor helyezik örök nyugalomra a Párizsban elhunyt szabadságharcos, Sujánszky Jenő hamvait.

Sujánszky Jenő az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharcnak az a katonája volt, aki az utolsó napig fegyverrel a kezében védte a hazát. A szabadságharc vérbefojtása után Franciaországba menekült, és a párizsi magyar emigráció egyik meghatározó alakjává vált. Az Ő nevéhez fűződik és elvitathatatlanul az Ő érdeme, hogy személyében a francia állami- és hadvezetés megismerhette a magyar szabadságharcosok minden erényét, ami lehetővé tette, hogy a párizsi Diadalívnél (Arc de Triomphe), a francia hősök szent emlékhelyén, ahol örökkön égő láng őrzi emléküket, minden évben egyetlen nemzetet, a magyart megilletően eljátsszák e nép, a magyar nép himnuszát, és koszorút helyeznek el a magyar hősök emlékére.

 

Az utókor akkor lesz méltó Sujánszky Jenő emlékéhez, ha ezt a csodálatos hagyományt az azt megelőző Champs-Élysées-en zajló nemzeti zászlós magyar felvonulással egyetemben megőrzi. A Magyarok Világszövetsége azon lesz, hogy Sujánszky Jenőnek ez a nemes hagyatéka soha kárba ne vesszen.

 

Kísérjük el minél többen Sujánszky Jenő hamvait utolsó földi útjukon! Nyugodjék békében, az örök Világosság fényeskedjék Neki.

 

  

MVSZ Sajtószolgálat

11063/220530