Nyilatkozat

 

A Budaházy György és társai ügyében a Fővárosi Törvényszék által hozott elsőfokú ítéletet, melyben Budaházyt és társait összesen 117 év ténylegesen letöltendő fegyházbüntetésre ítélte, a Magyarok Világszövetsége koncepciós jellegű eljárásnak véli. Az ítélet indokolását figyelembe véve pedig, előzetes letartóztatásukat méltánytalannak és elfogadhatatlannak minősíti.

Kérjük ezért az igazságügyi minisztert, Varga Judit asszonyt, hasson oda, hogy az ügyben született és jelenleg jogi csűrés-csavarással késleltetett kegyelmi eljárás mielőbb a kegyelmi jog gyakorlójának, a köztársasági elnöknek kezéhez jusson.

Bízunk benne, hogy Novák Katalin élni fog diszkréciós jogával.

 

Budapest, 2022. május 21.

 

A Magyarok Világszövetségének

Küldöttgyűlése és Elnöksége

 

Előzmények

Két hónappal ezelőtt, az elfogadhatatlan ítélet megszületését követően Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke levélben fordult Áder János leköszönő államelnökhöz, és kérte, hogy gyakoroljon ez ügyben eljárási kegyelmet. Ugyanakkor Varga Judit igazságügyi minisztert is kérte, hogy ellenjegyezze azt. Később, amikor már vélelmezhető volt, hogy Áder Jánosnak nem lesz módja kegyelmet gyakorolni, akkor levélben kérte a megválasztott, de még hivatalát el nem foglalt köztársasági elnököt, Novák Katalint, hogy tegye ezt ő meg. Most az MVSZ Elnöksége és Küldöttgyűlése állt ki Budaházy György, az MVSZ tagja és Pest megyei küldötte, valamint társai mellett.

————————————————————————–

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

11061/220528