Idén, június 4-én, Trianon napján első ízben szervezte meg a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a Juhos Gábor Trianon-maratont. Az első kiírás évében egyetlen szakaszon zajlott a verseny, Ipolytarnóc és Balassagyarmat, a Legbátrabb Város között.

A Juhos Gábor Trianon-maratont kiemelt nemzetpolitikai, legkevesebb tíz éven keresztül megrendezendőnek tekintő Magyarok Világszövetsége meghirdette, hogy a verseny minden részletében, teljességgel “a Szent Korona jegyében és égisze alatt” kell zajlódjék.
Ipolytarnócon esőben és hideg szélben rajtoltak a maratonfutók Patrubány Miklós, az MVSZ elnökének rajtjelére. A rossz idő okozta szorongást feloldotta azonban a rajt helyszínének, a Krisztus Király temploma belsejének és különösképpen oltárának egyedi látványa.
A hagyományos “magyar oltár” helyét, amelyen Szent István és Szent László szobra között a Szűzanya szokott állni, karján a kisded Jézussal, az ipolytarnóci templomban a Szűzanya helyén maga Jézus Urunk áll, nem kisdedként és nem is keresztre feszítve, hanem királyként uralkodva, keresztes jogarral a kezében. Az oltártól jobbra, a főhajóban ott áll a Szűzanya, karján a kisded Jézussal és feje fölött freskón ábrázolva maga a Szent Korona.
Miután a szervezők, akkor amikor a rajt helyszínéül az ipolytarnóci Krisztus Király templomot jelölték meg, a templom belsejét nem ismerték, az egybegyűltek egyértelműen égi jelnek tekintették az MVSZ által meghirdetett vezérelv és a jogarral uralkodó Jézus, valamint a Szent Korona égisze alá helyezett Szűzanya üzenetének egybecsengését. A Juhos Gábor Trianon-maraton hagyományteremtése jó jegyben kezdődött – isteni oltalom alatt áll.
A rajtnál az MVSZ elnökén kívül jelen volt Medvácz Lajos főszervező, Ipolytarnóc polgármestere és papja, Fenyvesi József országos főszervező, Madár János, az országos szervezőbizottság médiafelelőse, Ónodi Krisztián, a Juhos Gábor Trianon-maraton szerves részét képező Magyar Szer szervezője és sokan mások.
A verseny eredményei itt tekinthetők meg: https://mvsz.info/?page_id=617
A versenyre még visszatérünk.
Fotók: Medvácz Lajos
 
MVSZ Sajtószolgálat
11070/220611