Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött meg a szovjet erők áttörése a Don-kanyarban, amelynek egy egész magyar hadsereg esett áldozatául. A kétszázezer Magyar Hős emlékét egy teljesítménytúrával idézi fel a soproni MATASZ tájékoztatott dr. Pozsgay Péter t. főhadnagy, a teljesítménytúra főszervezője.

 

2023. január 14-én teljesítményúrával tiszteleg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Győr-Moson-Sopron megyei szervezete a Magyar Hősök előtt, a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából. A túra Sopronból indul, és a 35 km-es táv megtétele után, Sopronkövesden ér véget. Az ellenőzőpontokon magyar (és egy helyen olasz) hagyományőrzők várják a résztvevőket, több helyen beásott géppuskafészekkel, és más, az áttörést/visszavonulást megidéző építménnyel, illetve a Don-kanyarból származó levél- illetve hadijelentés-részletekkel, annak érdekében, hogy az élményszerű túra útján minél tartalmasabban emlékezhessenek meg a résztvevők a szinte mindenki családját érintő történelmi eseményről.

 

A túrát sikeresen teljesítők egyedi felvarrót kapnak.

 

A túra fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, védnöke pedig dr. Farkas Ciprián polgármester.

 

A MATASZ és a Honvédelmi Minisztérium megállapodása alapján a doni események idei megemlékezéseit a MATASZ szervezi, a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédség támogatásával, és az országos rendezvények közül a soproni ígérkezik az egyik legjelentősebbnek. Eddig közel 270 fő regisztrált az eseményre, közülük mintegy 50 honvéd.

 

A túra részletei, valamint a regisztrációs felület itt találhatók: https://matasz.com/hun/reg-don80sopron-20230114/?fbclid=IwAR2gXW_6v-TOBNJLPZ8wKWH9xMWi0eTXb1rlaJ8iMAnu77vxjrX1kZVomDY

 

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

11155/210113