Akinek egy kis betekintése van az oroszországi politikába, az tudhatja, hogy Vladimir Putyin elnök legfőbb bizalmasa nem más, mint a világ első számú atomhatalmának védelmi minisztere, Szergej Sojgu, aki szkíták és hunok földjéről származik.

 

Azt már kevesebben tudják, hogy Szergej Sojgu tuvai nemzetiségű. A Tuvai Köztársaság ott fekszik Kína és Oroszország határvidékén, mintegy ezerötszáz kilométerre észak-keletre Ujgurföldtől, azaz Dzungáriától. Az első világháborúig a kínai császársághoz tartozott, a két világháború között önálló állam volt, majd a második világháború végén bekebelezte a Szovjetunió.

 

Területe 170 ezer négyzetkilométer, azaz a trianoni csonkítás utáni Magyarország területének mintegy duplája, fővárosa: Kizil. Lakossága 300 ezer fő, amelynek 85%-a tuvai nemzetiségű. A tuvai nyelv a török nyelvcsaládhoz tartozik, de szókincsének jelentős része mongol.

 

Aki rátekint képösszeállítunkra annak könnyen déja vu élménye támadhat:.szkíták aranyhagyatékát idéző szarvas-fej díszíti a főváros egyik fontos középületét, csúcsos szkíta fejfedő, jurták. Bizony szkíták és hunok földje ez. Magyaroknak illene többet tudni róla.

 

Azzal, hogy Szergej Sojgu fejét követelte, Jevgenij Prigozsin „lábon” lőhette magát…

MVSZ Sajtószolgálat

11274/230626