A Fórum a Békéért mozgalom által 2023. július 26-án, Szent Anna napján Budapesten, a Nyugati-téren tartott tüntetésen a Magyarok Világszövetsége is képviseltette magát, és a szervezet nevét adta az ott kihirdetett közös felhíváshoz is. Az MVSZ nevében beszédet Patrubány Miklós elnök mondott. Szólt Kijev és a magyarok viszonyáról, az ukrán államról és népről, a háborúról és a békéről. Üzent Amerikának és a Magyar Kormánynak, és felhívással fordult a magyar nemzethez.

„Határunk közvetlen közelében háború dúl, és ezt mi magyarok immár nem nézhetjük tétlenül.  (…) Igen Kijevről beszélnek, amihez nekünk magyaroknak közünk van…hiszen éppenséggel Álmos fejedelem bírta ezt a várost akkor, amikor a fia, Árpád ott megszületett. Tehát, ha valahogyan a magyar történelem kötődik ehhez városhoz, akkor a honalapító Árpádék révén feltétlenül igen. Ezt előre kellett bocsátani ahhoz, hogy az érintettségűnket ne csak térben jelöljük meg, mint közvetlen szomszédok, hanem időben is”– mondta beszéde elején a Magyarok Világszövetségének elnöke.

 

Az MVSZ elnöke szólt Ukrajna államiságáról: „Ukrajnáról beszélünk, hiszen ott dúl ez a háború, és ez az állam 1991. december elsején születik meg egy népszavazással. Ez a népszavazás Kárpátalján 4 kérdést tartalmazott. Az utolsó 2 kérdés arról szólt, hogy legyen egy rendkívüli, önálló státuszú Kárpátalja, és a 4. kérdés arról, hogy igenis, Beregszász és környéke élvezzen magyar autonómiát. Az első 2 kérdés az ukrán szuverenitás létrehozásáról szólt. A népszavazás elsöprő fölénnyel győzött, 85-90% arányban a két, Kárpátalját és az ott élő magyarokat érintő kérdésben is!  Mit tett ezek után az ukrán állam?  Magát létrehozta a népszavazás első két kérdése alapján, de a Kárpátaljára vonatkozó két kérdésre ráfogta – utólag –, hogy a csak közvélemény kutatás volt!? Hát, kedves barátaim, ha egy népszavazásnak két kérdése csak közvélemény kutatás, akkor az egész népszavazás csak közvélemény kutatás, és ez akkor azt jelenti, hogy Ukrajna tulajdonképpen létre sem jött! Így van? (Helyeslő bekiabálások és taps.)  De, tegyük fel, hogy létrejött, hiszen erről regél a világpolitika, hogy létezik ilyen állam! Tény hogy 1991-ben jött létre. Ez nem akadályozza meg őket abban, hogy azt meséljék világszerte, hogy sok ezer éves nép, amelyiknek a területe a B‏alatontól, Budapesten, … Debrecenen át, Szibériáig teljesen ukrán terület. Így zajlik, szemünk láttára a történelem-gyártás!”

            Még ha ukrán állam nem is létezett évszázadokon keresztül „az nem jelenti azt, hogy a területén élő nép nem hozhatott létre egy kultúrát, innen nem sugározhattak ki olyan eszmék, amelyek az egész emberiséget érintették. De igen! Vegyünk egy példát. Például erről a területről sugárzott ki a kommunizmus eszméje. Hiszen Kijevtől nem messze van a Zsitomir nevű település, amelyiknek a világhírű zsidó iskolájában együtt tanult Marx Károly apukája és Lenin elvtárs nagyapja…! Tehát a kommunizmus igenis Ukrajnából sarjadt világgá.”

 

A világháborúval fenyegető helyzet ideológiai forrását is megnevezte Patrubány Miklós„Ebben a háborús helyzetben, ami most kialakult nekünk valóban latolgatnunk kell a háború és a béke esélyét. Jól tudjuk, hogy a világ urainak az egyetemein, a világ tényleges urainak az egyetemein olyan történelemszemléletet tanítanak, mely szerint a világ természetes állapota nem a béke – ahogyan azt mi magyarok gondoljuk, hogy azt időnként megszakítja a háború –, tehát nem a béke, hanem a természetes állapota a háború, amit időnként megszakít a béke!? Igen, URANTIA-ban ezt tanítják a világ politikusainak, és ennek tudható be, hogy ilyen háború dúl a közvetlen szomszédságunkban, ahol lám-lám, még ha egyazon nép, egyazon történelem, majdnem azonos nyelv, majdnem azonos kultúra, mégis civilizációs szakadék tátong a két fél között.”

 

A Magyarok Világszövetsége üzent Amerikának is: „Abban a helyzetben, amiben a világ most sodródik, nekünk hallatnunk kell a szavunkat, és szólnunk kell az Amerikai Egyesült Államokhoz is, nekünk, magyaroknak. Mi azt kérjük, hogy az Amerikai Egyesült Államok nekünk ne adjon tanácsot, mert egyáltalán nincs hozzá erkölcsi alapja! Nincs hozzá erkölcsi alapja! Az, amit ötvenhatban elművelt, amikor a saját szócsövén, a Szabad Európa rádión keresztül arra biztatta a magyarokat, hogy álljanak ellen, ragadjanak fegyvert, küzdjenek a szabadságukért, és amikor a kétszázötvenezres szovjet hadsereg nekiesett Magyarországnak akkor cserben hagytak minket! Amerika mindenestől! Kardélre hánytak, és hagyta a magyar vért folyni. Ezek után ez az Amerika nekünk semmilyen tanácsot ne adjon! Sem a budapesti nagykövetén, a Pride-os nagykövetén keresztül, sem a new yorki államtitkárán, Victoria „Fuck the EU” Nuland államtitkáron keresztül, sem a magyarországi felmenőkkel rendelkező, és magyarul beszélő külügyminiszterén Antony Blinkenen keresztül! Bízzák ránk, bízzák ránk a magyar jövő alakítását! És, ha ránk bízzák a magyar jövő alakítását, béke lesz nemcsak Magyarországon, hanem Európában is, és áttételesen az egész világon!”

 

Beszéde utolsó részében, az MVSZ elnöke felhívással fordult a Magyar Kormányhoz, közölve a világ legnagyobb magyar civil szervezetének hivatalos álláspontját:„A Magyarok Világszövetsége nevében arra kérjük Magyarország kormányát, hogy folytassa Ukrajna emberiességi értsd humanitárius segélyezését! De semmiképpen ne segítse sem fegyverekkel sem egyéb eszközzel, amely a háború folytatását vagy továbbterjedését elősegítheti. Ugyanakkor arra szólítjuk fel a magyar kormányt, hogy vétózza meg Ukrajnának az Európai Unió és a NATO felé vezető útja minden lépését mindaddig (hosszú, lelkes taps), ameddig az 1991-ben, december elsejei népszavazást az alkotmányába nem emeli, és a jogrendjébe és gyakorlatába be nem ülteti, a sajátságos Kárpátalja-státusszal, és benne a beregszászi magyar autonómiával!”

 

Patrubány Miklós a magyar nemzethez intézett felhívással zárta beszédét: „Kedves Magyar Testvéreim! Hogyha szavunk meghallgatásra lel, akkor van esély arra, hogy elkerüljük a következő világháborút. Ezért vagyunk itt, ezért hallattunk szavunkat, és hívunk mindenkit az összefogásra a békéért, és Magyarországért!”

 

A Magyarok Világszövetsége elnökének teljes beszéde itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=o1YlnR-Jnnk&t=7s

 

MVSZ Sajtószolgálat

11303/230727