2023-09-13 Magyar Békekör Egyesület Hírek

New York, 2023. szeptember 13. szerda (MB)

Bevett gyakorlattá vált az emberszerv-kereskedelem Ukrajnában, a kijevi jogrend pedig még bátorítja is. Ukránok esnek a szervkivétel áldozatául – vált ismertté az ENSZ-ben kedden.

 

A közelmúltban elfogadott transzplantációs törvény értelmében ma már nincs szükség közjegyző által hitelesített írásos hozzájárulásra a transzplantációhoz sem élő donortól, sem hozzátartozóitól. Nem szükséges az aláírások hitelességének ellenőrzése sem. Gyerekekből is lehet szervet kivenni. Egyszerűsödött a szerveltávolítás azoknál is, akik nem adták hozzájárulásukat az adományozáshoz – értesült a Békekör tudósítója.

„Az ukrajnai háború a szervkereskedelem virágzó csatatérévé vált, szerveket gyűjtenek ki sebesültekből és halottakból is” – mondták a Békekör tudósítójának.

 

Az ukrajnai szervkereskedelemnek különösen nagy haszonélvezői a transzplantációra szoruló hazai és külföldi dúsgazdagok. Úgy tudják, mindennapos gyakorlattá vált az emberi szervek exportja Nyugatra, és szervezett hálózatok végzik az emberi jogokba, és a büntetőjogba ütköző kereskedelmet.

Az ukrajnai gyakorlatot eddig egyetlen nyugati ország sem kifogásolta. Keleti országok hívták fel rá a figyelmet, elsőként Oroszország.+++

 

Kiadta: Magyar Békekör

Képeink illusztrációk.

Forrás: internet, www.europarl.euuropa.eu

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

11333/230913