A Magyarok Világszövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az oroszországi új történelem tankönyvben az 1956-os Magyar Forradalmat és Szabadságharcot fasiszta lázadásként bélyegzik meg.

A Magyarok Világszövetsége emlékeztet arra, hogy az 50. évforduló köszöntésére 2006. október 15-én megtartott rendkívüli Küldöttgyűlése kimondta: 1956 nemcsak a magyar nemzet életének volt meghatározó eseménye, nemcsak mérföldkő volt az emberiség életében, hanem valóságos üdvtörténeti jelentőségű esemény volt, amelyet a Szabadság, Tisztesség, Méltóság hármas jelszavával lehet legtömörebben jellemezni.

 

A Magyarok Világszövetsége ugyancsak emlékeztet arra, hogy 2006-2007. között a maga kebelében életre hívott Iustitia Bizottság tényfeltáró elemzése bebizonyította, hogy az 1956-os szovjet katonai intervenció a Magyar Államnak 55 milliárd dolláros kárt okozott. Oroszország, Borisz Jelcin államelnök révén már a kilencvenes évek elején megkövette Magyarországot az 1956-os szovjet katonai intervencióért, ám a jóvátétel még várat magára.

 

A Magyarok Világszövetsége arra hívja Magyarország külügyminiszterét, hogy tiltakozzon Moszkvánál 1956 történetének meghamisítása ellen, és kérje annak haladéktalan korrigálását.

 

                                                                                                                                     A Magyarok Világszövetsége

 

MVSZ Sajtószolgálat

11335/230914