A világ parlamentjeinek álló vastapsával kényeztetett Volodimir Zelenszkíj megtette segélyeket sürgető jelenését a kanadai parlamentben is, ám a dolog ezúttal meglehetősen balul sült el.

 

Vendégének a kanadai házelnök azzal kívánt kedveskedni, hogy meghívott az ülésre egy idős ukrán bevándorlót, bizonyos Jaroszláv Hunkát, akit a második világháború hőseként mutattak be, és akit szintén állva tapsolt meg a kanadai törvényhozás.

Ám a nácivadászok pillanatok alatt kiderítették, hogy az ukrán hős katona tényleges náciként vált „hőssé” a második világháborúban, hiszen a Waffen SS 14. hadosztályában szolgált, méghozzá Galíciában, azaz Lengyelországban. (!?)

 

Másnap a lengyel közoktatási miniszter Przemyszlav Czarnek bejelentette, hogy az ukrán-nácinak a kanadai parlamentben, Zelenszkíj elnök jelenlétében történt botrányos ünneplése miatt az illetékes lengyel hatóságnál máris kezdeményezte Hunkának Lengyelország számára való kiadatását, a lengyel nemzet, illetve a lengyelországi zsidók ellen esetlegesen elkövetett emberiesség ellenes bűncselekményeinek kivizsgálására.

 

Lett is a dolognak halmozott következménye Ukrajna nagy támogatója, Kanada belpolitikai életében: azonnali hatállyal lemondott az ukrán-nácit meghívó parlamenti elnök, Anthony Rota. Justin Trudeau miniszterelnök pedig zavarában orosz félretájékoztatást emlegetett, amit a kanadai sajtóban hablatyolásként könyveltek el bírálói.

 

A kanadai ukrán-náci botrányt képét még kiegészíti az a sajtóhír, hogy Zelenszkíj elnök a múlt hét végén Lengyelországba utazott, vélhetően a lengyel vezetők kiengesztelésére, ám nem akadt egyetlen politikus sem, aki szóba állt volna vele…

 

MVSZ Sajtószolgálat

11344/230927