Történet

Juhos Gábor Trianon-maratonjának története

 

Trianon 100. évében Juhos Gábor feltette magában, hogy 50 nap alatt körbefutja a Trianonban megcsonkított Haza határát. Elrajtolt Sopronból 2020. június 4-én, dél, majd kelet, észak, végül nyugat felé haladva, minden nap legalább egy maraton hosszát lefutva. Szünnap nélkül, összesen mintegy kétezer kilométert egyedül megtéve.

Megérkezett Sopronba 40 nap múltán 2020. július 13-án, a tervezettnél tíz nappal korábban. Azért korábban, mert sokszor 50-60-70 kilométereket tett meg naponta.

Megérkezésekor a fogadóbizottságot vezető Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke bejelentette, hogy a szövetség e fantasztikus sportemberi és hazafias teljesítményt azzal méltányolja, hogy a jövőben, minden év Trianon-napján megszervez 40 Trianon-maratont ugyanazokon a szakaszokon, amelyeken 2020-ban Juhos Gábor szaladt.

2022-ben a Magyarok Világszövetsége első ízben szervezi meg a Juhos Gábor Trianon-maratont.

 

Alább olvasható Juhos Gábor Trianon-maratonjának rövik összefoglalója, az MVSZ Sajtószolgálat és a Sport Határok Nélkül korabeli tudósításában. Aki igazán meg akarja érteni, hogy mit is jelentett Juhos Gábor Trianon századik évi futása, az vessen egy pillantást arcára a rajt és a befutás napján…

  

 

Juhos Gábor Trianon-maratonja

Trianon századik évfordulója alkalmából Juhos Gábor 2020 km-es, ötvennapos maratonra szánta el magát. Rajtját befogadta Sopron város önkormányzata, amely 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor koszorúzta meg a Hűségzászlót. 

A rajtnál támogatólag jelen volt a Magyarok Világszövetsége Elnökségének képviseletében Bege Irén, és a Trianon Társaság országos elnökségének képviseletében Pap Gyöngyi. Útján kíséri Fuksz Sándor, az MVSZ korábbi elnökhelyettese.

Az első szakaszon együtt futott vele barátja Sélley Gábor. Sopronból Ágfalvára, az Ágfalvi csata helyszínére vitte őket az első pár kilométer, ahol üdvözölte a hazafiakat Pék Zsuzsánna polgármester. Itt zajlott 1921. szeptember 8-án az a csata, amelynek során a Prónay Pál vezette magyar népfelkelők döntő vereséget mértek a Nyugat-Magyarország elcsatolására szánt területére behatoló osztrák csapatokra. Ennek a győzelemnek eredményeként kerülhetett sor három hónappal később a soproni népszavazásra, amellyel a Hűség városa és nyolc falu visszaküzdötte magát a Szent Korona Országához.

 

Ágfalva után ismét keletnek tartott a két Gábor. Nagycenk, Széchenyi István nyugvóhelye következett.

 

A második napon Ólmod-ig szaladt Juhos Gábor. Ez az első a magukat 1923-ban az ausztriai elcsatoltságból visszaküzdő tíz Pinka-völgyi falu közül.

 

Szombaton, június 6-án Juhos Gábor a Pinka völgyében futja harmadik maratonját. Innen már elkíséri őt Fuksz Sándor, az MVSZ korábbi elnökhelyettese, aki egyben az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának az elnöke.

 

Juhos Gábor (55) a trianoni békediktátummal Romániához csatolt Székelyhídon született három évtizeddel ezelőtt vált ismertté, amikor 1989-ben, amikor még Tőkés László ceausescui diktatúra elleni megszólalása előtt másodmagával elgyalogolt Budapestről Párizsba, a romániai falurombolás ellen tiltakozva.

A későbbiekben többnyire egyedül vállalt többszörös maratoni futásokat egy-egy jeles magyar nemzeti, illetve egyetemes ügy felkarolására. Futott így már ötszáz kilométeres maraton Székelyföld körül a székely autonómiáért, futott ezer kilométert a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére, majd 2018-ban, a Magyarok Világszövetsége alapításának 80. évfordulójának tiszteletére elfutott a Vereckei-hágóról Ópusztaszerig.

Más nemes ügyre is kapható volt Juhos Gábor. Amikor pár évvel ezelőtt körbejárta a világot annak a híre, hogy Bereckben eladóvá vált az ágyúöntő Gábor Áron szülőháza, akkor ugyancsak ő volt, aki mentő szándékkal, önerőből megvásárolta azt azért, hogy az az egyetemes magyarság birtokában maradhasson.

Trianon századik évfordulójára azt tervezte, hogy a tavaly Budapestről Versailles-ig gyalogló Trianon-menet gesztusát kiegészítve, idén Versailles-ból tiltakozó futással teszi teljessé a magyarság Európának szánt üzenetét. A koronavírus okozta világjárvány keresztülhúzta terveit. Így született meg a gúnyhatár mentén haladó Trianon-maraton terve, amelynek becsült hossza 2020 kilométer.

Sajtószolgálatunk rendszeres híradással követi majd Trianon-maratonját. Kérjük tagjainkat, híveinket és mindenkit, akinek fáj Trianon kövesse, és ha teheti, segítse Juhos Gábor fantasztikus vállalását.

 

Fotók: Sopron Média

Az első képünkön Juhos Gábor búcsúzik a rajt előtt. Trianon-maszkkal a Magyarok Világszövetsége képviselője – Bege Irén (balról) – és a Trianon Társaság képviselője – Pap Gyöngyi.

MVSZ Sajtószolgálat
1054
3/200605

Trianon-maraton

Juhos Gábor 60 km-t futott a kilencedik napon!

Amint arról korábban hírt adtunk, Juhos Gábor Trianon 100. évfordulóján azzal a szándékkal rajtolt Sopronból, a Hűségzászló mellől, hogy ötven nap alatt, napi egy maratoni távval körbefutja a trianoni országhatárt.

 

A kilencedik napon Vízvártól Selyéig, 60 kilométert futott, ami egészen elképesztő teljesítmény…

Eddigi legszebb élményét Barcson szerezte. A várostól öt kilométerre 20-30 helybéli fiatal triantlonos várta, és együtt futottak be a város központjában

levő hősi emlékműig, ahol Koós Csaba polgármester köszöntötte, és tudósított az eseményről a helyi sajtó.

 

Gábor június 14-én, vasárnap Mohácsra érkezik, ahol hétfőn a városházán köszöntik.

 

Juhos Gábort Soprontól Mohácsig elkíséri Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetsége Petőfi Sándor Bizottságának elnöke, aki egyben az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának az elnöke is. Onnan Szegedig v. Szomor Ferenc, az MVSZ baranyai küldötte kíséri, aki egyben a Trianon Társaság országos elnökségének a tagja.

 

 

A Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság támogatja Juhos Gábor nagyszerű vállalkozását. 

MVSZ Sajtószolgálat
10551
/200613

Elszántan! 

Juhos Gábor holnap, hétfőn fejezi be

 

csonka Magyarországot körbefutó Trianon maratonját

Óriási teljesítménnyel, a tervezettnél tíz nappal korábban ér célba és fejezi be 2000 kilométeres futását Juhos Gábor holnap, július 13-án Sopronban.

 

 

Ez azt jelenti, hogy napi átlagban 50 km-t futott, jóval többet egy maratoni távnál. Teszi ezt 40. napja, egyetlen pihenőnap beiktatása nélkül!

 Fantasztikus!

Valóságos hősi teljesítmény!

Trianon áldozatainak emlékére, helyettünk is!

 Juhos Gábort Sopron Fertőrákos felőli határánál 15:30 órától várják hívei, és kísérik a Széchenyi térre, a Hűségzászlóhoz, ahonnan negyven nappal ezelőtt, Trianon 100. évfordulóján rajtolt. Trianoni időre.

 

16:30 órára tervezik a befutást, ahol a Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság elnökségének több tagja fogadja Őt, élükön Patrubány Miklóssal. Ugyancsak jelen lesz Fuksz Sándor, az MVSZ korábbi elnökhelyettese és Lendvai József, a Budapestről Versailles-ig gyalogoló Trianon-menet vezetője, akik Gábort mostani futásának több mint felén át kísérték – tájékoztatott Pap Gyöngyi, az MVSZ megyei vezetője.

 

 

Aki teheti, jöjjön Sopronba, és kísérje 40. maratonjának utolsó kilométerein Juhos Gábort.

MVSZ Sajtószolgálat
10571
/200712

Juhos Gábor 2020 km után célba ért

Véget ért a Trianon-maraton, Juhos Gábor körbeszaladta Magyarországot

2020-07-14 16:32:26

Szerző: Tőkés Máté

 40 nap. A Bibliában, illetve a zsidó-keresztény kultúrában nagy jelentőséggel bír a 40-es szám, de ugyanúgy megtalálható a többi nagy világvallásban is.

40 nap. Ennyi idő telt el június 4.-e, a Trianoni Békediktátum aláírásának 100. évfordulója óta. 40 nap egy igazi testi és lelki böjt. Ennyi ideig, tartott Juhos Gábor, a magyarság „futó prófétájának”, hogy körbeszaladja az ország trianoni határait, és körbevigye Magyarországon azt a lelki értelemben vett olimpiai lángot, mely azt hivatott jelezni, hogy 100 esztendő után is él még a múlt, él még a szívekben a magyarság ama lángja, mely képes begyógyítani eme szörnyű dátum okozta sebeket.

“A futás a test imája”. Balczó András olimpiai bajnokunk szavainak megfelelően Juhos Gábor futócipőben imádkozik a magyarságért. Gábort az elmúlt években már több mint kétszáz maratoni távot lefutott, legtöbbször a magyarság jelenlegi helyzetének érdekében, hogy felhívja az emberek figyelmét valamelyik sorsdöntő ügyünk fontosságára. A Kárpát-medence minden szegletét beszaladva elvitte magával azokat az értékeket és üzeneteket melyekben hisz és fontosnak tart.

Most viszont eddigi legmerészebb és legnagyobb kihívására vállalkozott. Az eredeti ötlet szerint Gábor Versaillesből, a Trianon Palotától akart indulni, hogy elérjen Erdély történelmi fővárosába, Kolozsvárra, amely táv véletlenszerűen (?!) 1920 km. A koronavírus okozta járványhelyzet azonban közbeszólt, ám Gábort ez sem állíthatta meg nemes vállalkozásában.

2020 június 4-én 16 óra 30 perckor az egész Kárpát-medencében megkondultak a magyar templomok harangjai a Nemzeti összetartozás napján. Ez adta a startot Gábornak, aki Sopronból, a hűség városából útnak indult, hogy minden nap legalább egy maratonnyi távot (42 km) megtéve, 2020 kilométert megtegyen Magyarország megmaradt belső határvonala mentén, és ezáltal emlékeztessen minden magyart, hogy voltunk, vagyunk és leszünk a Kárpát-medencében!

A célban Lendvai Józseffel, a tavalyi Trianon-menet szervezőjével, és két felvidéki baráttal, Hodossy Péterrel és Zséji Zoltánnal, akik az utolsó szakaszon együtt szaladtak Gáborral

SportHatárokNélkül.hu oldala végig követte Gábor nem mindennapi útját, mely sokszor a szeszélyes időjárási körülmények, sokszor terepproblémák, sokszor kisebb-nagyobb fájdalmak közt nehezedtek, de végül a hit és az akarat által sikerült felülkerekedni minden problémán.

Jó volt látni az elmúlt 40 nap alatt, hogy Gábor útja nem egy öncélú és magányos vállalkozás, mert az országhatárok mentén lévő Trianon emlékműveknél gyújtott 100 gyertya lángja meghozta a hatását, és az emberek szívéhez igenis elérkezett az üzenet, melyet magával vitt. A helyi sajtómédiumokban megjelent az útja, az emberek az országban szerte-kasul integettek neki, az autósok dudáltak és bíztatták. A legtöbb helyre ahol célba ért egy-egy napi szakasz után szeretettel és barátsággal fogadták az, több helyen kisebb-nagyobb ünnepséget is szerveztek a tiszteletére. Ez a szeretet segített neki napról napra teljesíteni a távot (mely a legtöbb esetben végül nem állt meg 42 kilométernél) és közelebb kerülni a kitűzött célhoz. És akkor még nem említettük meg a barátokat, akik közül többen végigkísérték az útján, vagy akár szaladtak vele egy-egy hosszabb-rövidebb szakaszt, vagy távolról segítették őt. És végül ne felejtsük el leghűségesebb társát, Tobit, a kutyust, aki szinte végig mellette volt az úton. Nem véletlen, hogy egy olyan emlékplakettet ajándékoztak Gábornak a célban, amelyen ő és Tobi látható az ország körül szaladva.

 

Egy szó mint száz, a kitartás és a hit meghozta gyümölcsét és 2020 július 13-án, hétfő délután Gábor befutott Sopronba, és feltette a koronát az eddigi maratonfutói pályafutására.

A célban, a Hűségzászlónál, kisebb ünneplő gyülekezet várta őt és három futótársát, akik aznap csatlakoztak hozzá. Gábort Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Abdai Zsolt önkormányzati képviselő, az Ifjúsági, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke fogadta és köszöntötte.

Abdai Zsolt és Patrubány Miklós köszöntik Juhos Gábort fotó: sopronmedia.hu/

Gábor meghatódva fújta ki magát, és vett részt a neki szervezett ünnepségen.

“Nehéz volt, tele szenvedéssel, de mégis nagyon nemes érzés élt bennem a futás alatt. Pozitív visszajelzések kísértek utamon. Meggyőződésem, hogy minden olyan ember képes arra, amit én véghez vittem, aki az átlagosnál kicsit edzettebb, inkább kitartás és hit kell hozzá, ami bennem megvolt.
Köszönet mindenkinek, aki segített utamon. A kör bezárul, de nincs vége. Eddig a ceruzahegy voltam Isten körzőjében, holnaptól varrótű leszek és összevarrom a körrel mind, ami hozzátartozik…Legközelebb 100 év múlva, egy sokkal nagyobb kört”

A Trianon Maraton 40 napja:

 

1. nap 2020.06.04. – Sopron-Ágfalva-Nagycenk
2. nap 2020.06.05. – Nagycenk-Ólmod
3. nap 2020.06.06. – Ólmod-Pornóapáti
4. nap 2020.06.07. – Pornóapáti-Szentgotthárd
5. nap 2020.06.08. – Szentgotthárd-Velemér
6. nap 2020.06.09. – Velemér – Kerkaszentkirály
7. nap 2020.06.10. – Kerkaszentkirály – Belezna
8. nap 2020.06.11. – Belezna – Barcs
9. nap 2020.06.12. – Barcs – Sellye
10. nap 2020.06.13. – Sellye – Siklós
11. nap 2020.06.14. – Siklós – Mohács
12. nap 2020.06.15. – Mohács – Bácsbokod
13. nap 2020.06.16. – Bácsbagod – Kelebia
14. nap 2020.06.17. – Kelebia – Szeged
15. nap 2020.06.18. – Szeged – Nagylak
16. nap 2020.06.19. – Nagylak – Dombegyháza.
17. nap 2020.06.20. – Dombegyház – Gyula
18. nap 2020.06.21. – Gyula – Zsadány
19. nap 2020.06.22. – Zsadány – Biharkeresztes-Bagamér
20. nap 2020.06.23. – Biharkeresztes-Bagamér
21. nap 2020.06.24. – Bagamér – Bátorliget.
22. nap 2020.06.25. – Bátorliget – Csenger.
23. nap 2020.06.26. – Csenger – Tiszabecs
24. nap 2020.06.27. – Tiszabecs – Beregdaróc
25. nap 2020.06.28. – Berekdaróc – Vásárosnamény – Kisvárda.
26. nap 2020.06.29. – Kisvárda – Záhony – Zenplénagárd – Pácin
27. nap 2020.06.30. – Pácin –Hollóháza
28. nap 2020.07.1. – Hollóháza -Buzita (Sk)
29. nap 2020.07.2. – Buzita – Tornaszentandrás
30. nap 2020.07.3. – Tornaszentandrás – Serényfalva
31. nap 2020.07.4. – Serényfalva – Ózd – Cered
32. nap 2020.07.5. – Cered – Ráróspuszta
33. nap 2020.07.6. – Rárospuszta – Balassagyarmat (Felvidéken haladva)
34. nap 2020.07.7. – Balassagyarmat – Ipolykeszi – Ipolyság – Ipolybél
35. nap 2020.07.8. – Ipolybél – Esztergom
36. nap 2020.07.9. – Esztergom – Komárom
37. nap 2020.07.10. – Komárom – Ásványráró
38. nap 2020.07.11. – Ásványráró – Burgenland, Németjárfalu (sógorföld)
39. nap 2020.07.12. – Németjárfalu – Miklósfalva – Pomogy – Nyárliget
40. nap 2020.07.13. – Nyárliget – Fertőrákos – Sopron