Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja

Ilyen sem volt még!

Két nap alatt két Magyarországon született tudóst tüntettek ki Nobel-díjjal. Október 2-án jelentették be, hogy a 2023. évi orvosi és élettani Nobel-díjat a Szolnokon született, és jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak ítélték oda.

Másnap, október 3-án röpítették világgá a hírt, hogy az idei fizikai Nobel-díjat a Móron született, és jelenleg Németországban élő Krausz Ferenc, valamint két francia tudós, Pierre Agostini és Anne L’Hullilier kapta.

Karikó Katalint és a COVID-vakcinák kifejlesztésében játszott szerepét a magyar olvasóknak nem kell részletezni. Annál nagyobb meglepetés Krausz Ferenc Nobel-díja, aki majdnem ismeretlen a magyar nagyközönség előtt.

Elsőkként gratulált Karikó Katalinnak Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. Ez a kitüntetés érthető módon tölt el nemzeti büszkeséggel sok magyar embert.

Ugyanakkor üröm az örömben az tény, hogy az mRNS alapú koronavírus-vakcináknak rendkívül gyenge a hatékonysága, és az, hogy az embermilliárdoknak történő beadagolásuk után bekövetkezett halálesetek és súlyos megbetegedések száma világszinten kiugróan magas.

Karikó Katalin lelepleződött ügynökmúltja is sok tisztességes emberben vált ki fenntartást személyével szemben, kérdőjelezi meg szemükben munkásságát.

A fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferenc a müncheni Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a Ludwig Maximilians Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének vezetője, az MTA külső tagja.

Őt az attofizika egyik megteremtőjének, azaz a milliárdod-másodperc milliárdodik idejéig (tíz a mínusz tizennyolcadik hatványon) tartó események optikai úton történő megfigyelését és vizsgálatát végző kutatások úttörőjének tekintik. Ezzel a módszerrel sikerült az atomok elektronjainak mozgását megjeleníteni, és a megelőző gyógyászatban is nagy jövőt jósolnak neki.

Krausz Ferenc munkássága a magyarországi szakemberek előtt ismert volt, olyannyira, hogy a magyar kormány eddig 20 milliárd forinttal támogatta kutatásait. Szakmai körökben már közel egy évtizede a Nobel-díj egyik várományosának tekintették – írja az index.hu.

Krausz Ferencnek nagyszerű eredményéhez gratulált Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

A professzor videó-portréját a müncheni Max Planck Intézet honlapjáról lehet elérni, Íme, itt:

A Magyarok Világszövetsége a tudásközpontú nemzetépítés elkötelezettje, amit hármas jelmondata is híven tükröz:

HAGYOMÁNY – TUDÁS – ÚJJÁSZÜLETÉS.

Az MVSZ a világ minden érdeklődő magyar iskolájába kész eljuttatni a magyar tudósok és feltalálóknak az emberiség javát szolgáló munkásságát ismertető, Dr. Pálfi György által összeállított Tudománytörténeti kiállítást, amelynek anyagát egy Magyarságtudományi füzetben is kiadta (MTF-36).

Fényképek: Balogh Zoltán és Kovács Attila, mindketten az MTI munkatársai

MVSZ Sajtószolgálat

11349/231003