Az Úr megnyilvánult Szaknyérban – Molnár V. József emlékhelyét az 1956. Forradalom évfordulójának előestéjén avatták fel

Az esemény díszvendége, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke csíki székelyként Molnár V. Józsefben a nyugati székelység képviselőjét, a magyar néplélek elmélyült kutatóját, a magyar őstörténet feltáróját nevezte meg, aki a Magyar Összetartozás szimbolikus helyszínétől, Csíksomlyótól Nyugat-Magyarországig tanította a magyar közösségeket a magyar embert meghatározó értékekre, és fennen hirdette, hogy a Savariában született Szent Márton Magyarország és Franciaország védőszentje, aki Atilla hunjainak bejövetele előtt egy évszázaddal élt, hun királyfiként született, egyenesen hun és magyar király volt.

„Molnár V. József meglátta, felismerte és felvállalta a jó ügyeket, akkor is ha azért börtön és mellőzés járt” – mondta az elnök, és felidézte Molnár V. József szavait, amelyekkel a Nemzeti konzultáció Trianonról aláírásgyűjtését, annak védnökeként 2017-ben elindította: „Trianont meg kell szüntetni! Trianon nem csak a magyarság életének a kulcsa, Trianon az emberiség létének a kulcsa!”

Kocsis István író Molnár V. Józsefet a magyarság koronázatlan szakrális királyának nevezte.

Méltatta a Kárpát Haza nagy tanítóját Hada Ibolya Szaknyér polgármestere, Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere, a rendezvény fővédnöke, Jelenczki István filmrendező, Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere, Horváth Szilárd, a gödi Búzaszem iskola alapítója, rádiós és televíziós műsorvezető és Chemez Farkas lovaszarándok.

Gyönyörű művészi értékű fellépéssel tették emlékezetessé a napot: Pitti Katalin operaénekes, az Egyszólam együttesIlyés Szabó Anna népdalénekes, mesemondó, Ambrus Károly tárogatós és a gödi Búzaszem iskola két diákja.

Október 22-e hideg szeles, esőre hajló borult eges napként indult. Ám ahogyan az ország különböző sarkaiból az autóbuszok és a személygépkocsik Szaknyérba érkezni kezdtek, az ég apránként kiderült, és a szél elült, olyannyira, hogy amikor a rendezvény a tetőpontjára érkezett, a mély kék eget egyetlen felhő sem árnyékolta, a nap pedig nyári meleg sugarakkal köszöntötte a magyarság Nagy Tanítójára emlékezőket. Az Úr megnyilvánult e napon Szaknyérban.

Az emlékhely és maga a nagyszabású rendezvény pénz nélkül, „szeretetből” jött létre, mondta zárszavában a főszervező. Hárs-Kovács Klári, a (H)Őseink Útja Baráti Kör vezetője.

Képek: Sipos Kata