A kápolnát Merkel Tamás cége építette, Koczka Kristóf és Márkus Péter tervei alapján.

Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napján, december 8-án, Natália napjának előestéjén a Budapest XII. kerületében, a Normafánál fekvő Szent Anna-réten Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta az első képünkön látható engesztelő kápolnát.

Homíliájában Budapest-Esztergom érseke egyértelművé tette, hogy ez a kápolna nem az a kápolna, amelyet Natália nővér 79 évvel ezelőtt magánkinyilatkoztatásként kapott, amelyet Mindszenty bíboros, Magyarország hercegprímása megvizsgáltatott és jóváhagyott.

Erdő Péter szavait minden jelenlévő hallhatta. Mi a Magyar Kurír közlése alapján idézzük: „A mostani kápolnaszentelés nem jelenti semmilyen magánkinyilatkoztatás egyházi jóváhagyását.”

Bizonyára arra utalva, hogy a Natália nővér által kapott magánkinyilatkoztatásból más kápolna-kép rajzolódott ki, a bíboros úr frappánsan így fogalmazott: „Ne engedjünk a fanyalgás kísértésének! Megépült ez a kápolna akkor és úgy, amikor és ahogyan lehetett!”

Natália nővér és Mindszenty bíboros, hercegprímás neve nem hangzott el az érseki homíliában.

A szép havas tájban jelen lévő mintegy másfél ezer hívő a szentmise végén elénekelte a Boldogasszony anyánk kezdetű régi Magyar Himnuszt, majd a Himnuszt. Végül, amikor már sokan elindultak, halkan, egyre erősödően felcsendült a Székely Himnusz is. Bizonyára a Csíkszeredából érkezett zászlós zarándokcsoport zendíthetett rá elsőként.

A szentmisén megjelent hívők között ott volt a Magyarok Világszövetségének csoportja is, közöttük Patrubány Miklós elnök.

A magyar államot Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere képviselte. Mindketten beszédet mondtak.

A kápolnát Merkel Tamás cége építette, Koczka Kristóf és Márkus Péter tervei alapján. Hivatalos neve: Boldogságos Szűz Mária Világ Győzelmes Királynője Engesztelő Kápolna.

Képek: Sipos Kata, Világ Győzelmes Királynője Engesztelő Mozgalom Egyesület és Magyar Kurír

MVSZ Sajtószolgálat

11416/231208