A Pilvaxnál történt

 

Patrubány Miklós Csák János miniszternek:

 

Le kell köszönni!

 

A Nemzeti Múzeum lépcsőjénél, Március 15-én nem lehet megkoszorúzni

születésének 200. évében Petőfi Sándor emléktábláját!

Mondjon le! Mondjon le! Mondjon le! – kiáltották, Csák János kultúráért felelős miniszter lemondását követelve Március 15-én a Pilvaxnál megemlékezők, amikor Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke elmesélte a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél aznap történteket.

 

Patrubány Miklós elmondta, hogy a Magyarok Világszövetsége a Nemzeti Múzeum lépcsőjéné, a modern Magyar Nemzet megszületésének helyszínén, annak 175. évfordulóján meg kívánta koszorúzni Petőfi Sándor emléktábláját. De azt kellett látniuk, hogy 2023-ban, Petőfi születésének 200. esztendejében nem lehet azt megkoszorúzni, mert úgy körbeállványozták, hogy nem lehetett megközelíteni.

 

„Nem valami építkezési terület van ott Barátaim! Nem süllyedt meg a Múzeum lépcsője, hogy körbe kelljen állványozni! Hanem beszédet mondott a Kormány minisztere, és az Ő hangosító berendezéseit – az égig érő hangosító tornyot – azokat építették úgy rá a Múzeumra (lépcsőjére), hogy nem tudtunk oda férni, a koszorút elhelyezni!” – mondta az elnök.

 

„Van-e ennél nagyobb gyalázat?!”– kérdezte az emlékező tömegtől, majd válaszolt is.

 

Van! 2006. október 23-án, amikor az ’56-os Forradalom 50. évfordulóját gyalázták meg a szemkilövetők. De azóta … ennél nagyobb gyalázat, hogy Március 15-én, Budapesten, a Múzeum kertben, a Múzeum lépcsőjénél nem lehet megkoszorúzni Petőfi Sándor emléktábláját, ennél nagyobb gyalázat – leszámítva azt – nem történt!”

 

„Mit kell tennie annak a miniszternek, akivel ez megtörténik?!” – tette fel az újabb kérdést.

„Le kell mondani! Mondjon le! – hangzott a tömegből.

 

„Semmi gondom Csák Jánossal! Rokonszenves embernek tűnik!…” – folytatta a Magyarok Világszövetségének elnöke, de „még, hogy ha semmi bűne nincs abban, hogy ez így történt. ez a gyalázat megtörtént, lévén, hogy Ő volt a szónok, és Ő képviseli Magyarország kormányát, egy választása van:

 

Le kell köszönni!

És akkor van magyar tisztesség, és van magyar becsület!”

 

A Pilvax közt megtöltő megemlékezők – mintegy ezerötszáz fő – hosszan tartó tapssal, és hangos bekiabálásokkal fejezték ki egyetértésüket.

 

Várjuk olvasóink hozzászólását!

Képek: Cserép Anikó

 

MVSZ Sajtószolgálat

11193/230318